Elwoods rally


Övrigt textilt

 

Lovö Vävare vurmar för alla textiltekniker så det stannar inte med vävning!

Sedan 1996 har vi haft pröva-på-dagar för tvåtrådsstickning, en gammal stickteknik som lämpar sig utmärkt för vantar, mössor, sockor och tröjor, då det blir hållbart och varmt. Plagget stickas i ull i lite större storlek och valkas sedan till lagom storlek, vilket förbättrar egenskaperna ytterligare. Underbara mönsterkrus kan göras i denna teknik där man hela tiden byter tråd vid stickning av nästa maska. Mönstret bildar relief till en botten av slätstickning och blir extra fint i vitt på vitt! Gamla plagg har man främst hittat i Sveriges mellersta landskap som Dalarna, Hälsingland och Uppland.

Andra tekniker vi provar på är nålbindning, sättet att göra sockor och vantar på innan stickning var uppfunnet! Det är också en mycket hållbar teknik och valkas innan plagget är färdigt. Grovt kan tekniken beskrivas med att man syr med grov nål och en bestämd längd av ullgarn som skarvas vart efter. Utseendet är närmast att liknas vid virkning men det går inte att repa upp som virkning eller stickning. Lagt kort ligger och ger en spänning till det tillverkade!

Vi spinner garn av lintovet och ull som blivit över från studiedagarna med barnen, både på slända och spinnrock.

Vi har växtfärgat, tryckt på tyg, dubbelvirkat, broderat m.m., m.m. Det finns egentligen inga begränsningar för vad vi kan pröva på bara det har något slag av textilt förtecken!