Elwoods rally


Utflykt till Dalarna 22-23 april 2016

15 medlemmar har just kommit hem från vårens utflykt till Dalarna. Vi for i 4 bilar upp till Stora Tuna och besökte Alice Lund textilateljé. Vi fick en föreläsning med bildvisning om historiken kring Alice Lund och de konstnärer som varit knutna till textilateljén. Vi fick se provbitar på mattor och bildvävar. En av de mest kända textilkonstnärer som de väver till är Helena Hernmarck. Sen for vi till Ottilia Adelborgs museum. Ottilia var grafisk formgivare och vi har henne att tacka för att kunskapen om Dalaspetsarna finns kvar. Hon var först sommarboende i Gagnef och flyttade så småningom permanent till Gagnef. Hon har målat folklivet i Dalarna, startade knyppelskola för flickor samt skrivit och illustrerat barnböcker.

Middag åt vi på Dala-Flodas värdshus och sen for vi till Länsmansgårdens B&B i Björbo för  att sova.

Efter frukost for vi till Wålstedts textilverkstad och fick en föreläsning av Roger och Sonja. Sonja är 4:e generationen Wålstedtare i företaget. De köper ull, klassar ullen, färgar och spinner ullen. Vi fick se färgeriet och maskinparken med spinnerimaskinerna mm. Besöket avslutades i garnboden och det var många härvor ull som fick följa med hem. Färd till Dala Flodas hemslöjd och visning av Dala Flodas specialitet: påsöm. Man sydde blommor på sina dräkter med plattsöm. Även boden med linnekläder fick besök. Lunch och sedan färd till Västanfors hembygdsgård vid Fagersta där vi blev visade Milla Löwenhielms bostad i norra flygelbyggnaden till Västanfors herrgård. Det var ett hem från förra sekelskiftet och det fanns en hel del textilier i hemmet. Kaffe och smörgås i kaffestugan innan hemfärd.

Ett stort tack till Maria Bäcknert för en väl planerad resa.

Vill du veta mer om de platser vi besökte så har de hemsidor: alicelund.se, ottiliaadelborgmuseet.se, walstedts.se och flodahemslojd.se.

En eftermiddag på Rörby

Idag var det lunch för funktionärerna som gjort ett fint jobb under studiedagarna. Det var 11 st. som hade möjlighet att komma och vi träffades i strålande solsken kl. 13 på Drottningsholms Golfrestaurang. Här åt vi alltid lunch under Caroline Hesselgrens tid. När jag fick ansvaret för studiedagarna tyckte jag det var roligt och pröva lite olika restauranger. Vi har varit på Ekebyhov, Jungfrusund, Ny krog, Rastaholm och Troxhammar. Nu kändes det trevligt att få komma tillbaks till Drottningholm. Vi fick god lunch och trevlig pratstund och önskade sedan varandra trevlig sommar!

Läs mer...

Utflykt till Sörmland hösten 2014

9 stycken förväntansfulla personer samlades vid kommunhuset för att gemensamt åka till Sörmland och textila upplevelser! Färjan tog oss till Slagsta-sidan. Vi åkte genom Sörmlands leende natur via Järna och Gnesta

Läs mer...